CORNAGE:

Cornage is een neurologische aandoening van het ademhalingsapparaat bij het paard.

Dit zorgt voor een verlamming van een stemband waardoor de luchtdoorgang door via het strottenhoofd naar de luchtpijp vernauwd raakt. Door de gedeeltelijke of volledige verlamming kan de stemband niet naar buiten getrokken worden bij inademing. Dit veroorzaakt een typisch fluitend geluid bij inspanning, het duidelijkst te horen als het paard galoppeert.

Een cornage onderzoek is verplicht bij het KWPN voor register A-merries (van buitenlandse vader) en voor hengsten die in aanmerking willen komen voor de dekdienst. Er wordt een digitale opname gemaakt van de keel en stembanden die daarna verzonden wordt naar de beoordelingscommissie van het KWPN.

Voor een positieve uitslag dient het paard vrij te zijn van cornage of ander afwijkingen van het ademhalingsapparaat.

Op onze kliniek kunnen wij een cornage onderzoek uitvoeren door middel van endoscopie.

Dit is een apparaat dat door middel van een cameraatje de keel van het paard in beeld brengt. Door het paard te laten in en uitademen kan de beweeglijkheid van zijn stembanden beoordeeld worden. Dit kan worden opgestuurd naar het KWPN zodat u een cornage-certificaat bij het betreffende paard kunt krijgen, wat natuurlijk zeer interessant is voor de fokkerij.