Enterbrook menu logoDierenkliniek EnterbrookDekstation EnterbrookMedewerkers van Dierenkliniek en DekstationEnterbrookOpeningstijden van Dierenkliniek en DekstationEnterbrook

Paardentandarts Enterbrook 

Waarom?

hoofdIn het wild levende paarden eten en kauwen gemiddeld 18 uur per dag, onze gehouden paarden eten en kauwen gemiddeld 4 uur per dag. Daarnaast krijgen onze paarden heel makkelijk verteerbaar voedsel voorgeschoteld zoals brokken en hooi waarop ze veel minder hoeven te kauwen. Hierdoor is er van natuurlijke slijtage van het gebit geen sprake. Ook vragen wij van onze paarden dat ze met een bit in ontspannen aan de teugel lopen. Om het kauwproces optimaal te laten zijn en een goede nageeflijkheid op het bit te verkrijgen is het bijhouden van het gebit een vereiste!

 

Wanneer?

wond_wangTot een leeftijd van 5 jaar is het paard zijn tanden en kiezen aan het wisselen, gedurende deze tijd adviseren wij om het gebit tenminste elk half jaar te controleren en zo nodig bij te werken. Op deze manier kunnen grote problemen tijdig verholpen worden en zijn meestal grote ingrepen niet nodig. Bij paarden vanaf 5 jaar adviseren we een jaarlijkse controle. Heeft uw paard een van de volgende problemen dan adviseren we zeker om het gebit te laten controleren:

 

 • Langzaam eten, proppen maken, veel speekselen
 • Verdikkingen/pijnlijkheid van kaak, wangen
 • Kantelen van het hoofd
 • Verminderde nageeflijkheid op het bit
 • Slecht inbuigen aan een zijde
 • Vermageren
 • Stinken uit de mond
 • Afwijkende mest etc.

 

Hoe?

vijlen Voor behandeling komt u terecht bij Annemiek Keus die zich heeft toegelegd op de gebitsverzorging van het paard. Om goed en veilig te kunnen werken krijgen de meeste paarden een verdoving, hierdoor is het mogelijk goed het hele gebit te kunnen bekijken en ook goed bij de laatste kiezen achterin te komen. Daarnaast zorgt dit voor veel minder stress bij de paarden en kan veel sneller en beter gewerkt worden. Voor het bijwerken van de tanden en kiezen wordt gebruik gemaakt van electrisch gereedschap, meestal proberen we het hoofd in een zachte hoofdsteun op te hangen. Altijd wordt begonnen met een inspectie van het hoofd en het gebit, waarna de kiezen bijgewerkt worden inclusief bitseats, eventuele wolfstanden en doppen verwijderd en als laatste maar zeker niet minder belangrijk worden (bijna) altijd de snijtanden netjes uitgelijnd en ingekort. Behandeling kan plaatsvinden op onze kliniek in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte, daarnaast is behandeling thuis op stal natuurlijk ook mogelijk.

 

En verder….

Naast de “standaard”-behandeling kunt u bij ons ook terecht voor meer specialistische problemen zoals;

 • Extracties
 • Fracturen
 • Behandeling van diastasen
kiezen
Kiezen

wolfskies
Wolfskies

wolfskies uit
Wolfskies

snijtanden voor
Snijtanden voor correctie

snijtanden doen
Snijtandcorrectie

snijtanden na
Snijtanden na correctie

diastase voor
Diastase met voerophoping

diastase schoon
Diastase schoongemaakt

diastase na
Diastase na behandeling

chart
De behandeling wordt altijd digitaal vastgelegd.