Enterbrook menu logoDierenkliniek EnterbrookDekstation EnterbrookMedewerkers van Dierenkliniek en DekstationEnterbrookOpeningstijden van Dierenkliniek en DekstationEnterbrook

CornageCornage onderzoek Cornage is een neurlogische aandoening van het ademhalingsapparaat bij het paard.
Dit zorgt voor een verlamming van een stemband waardoor de luchtdoorgang door via het strottenhoofd naar de luchtpijp vernauwd raakt. Door de gedeeltelijke of volledige verlamming kan de stemband niet naar buiten getrokken worden bij inademing. Dit veroorzaakt een typisch fluitend geluid bij inspanning, het duidelijkst te horen als het paard galoppeert.

 


Een cornage onderzoek is verplicht bij het KWPN voor register A merries (van buitenlandse vader) en voor hengsten die in aanmerking willen komen voor de dekdienst. Er wordt een digitale opname gemaakt van de keel en stembanden die daarna verzonden wordt naar een beoordelingscommissie van het KWPN ter beoordeling.
Voor een positieve uitslag dient het paard vrij te zijn van cornage of ander afwijkingen van het ademhalingsapparaat.

Op onze kliniek kunnen wij een cornage onderzoek uitvoeren door middel van endoscopie.
Dat is een apparaat dat door middel van een camera'tje de keel van het paard in beeld brengt. Door het paard te laten in en uitademen kan de beweeglijkheid van zijn stembanden beoordeelt worden. Dit kan worden opgestuurd naar het KWPN zodat u er een cornage-certificaat bij het betreffende paard kunt krijgen wat nauurlijk zeer intressant is voor de fokkerij.